پاورپوینت کامل با عنوان لیپیدها در 155 اسلاید
لیپیدها و ساختار آنها
پاورپوینت کامل با عنوان لیپیدها در 155 اسلاید
لیپیدها (به انگلیسی: lipids) رده ای از ترکیبات آلی دارای هیدروکربن هستند که از مواد بنیادین برای ساختار و کارکرد یاخته های زنده بشمار می آیند.
لیپیدها ترکیبات آلی نا متجانسی (هتروژنی) هستند که معمولاً در آب نامحلول ولی عمدتاً در حلال های غیرقطبی محلول می باشند و به کمک حلال های آلی می توان آن ها را از بافت های مختلف استخراج کرد. تعریف فوق که به وسیلهٔ بلور Bloor ارائه شده است در تمام موارد صادق نیست. زیرا محلول بودن این ترکیبات در حلال های آلی عمومیت ندارد و نمی تواند پایه و اساس تقسیم بندی قرار بگیرد. مثلاً فسفاتیدها؛ اسفنگومیلین ها و سربروزیدها که جزء ترکیبات لیپیدی می باشند به ترتیب نامحلول در استون و اتر هستند.
نقش لیپیدهالیپیدها در ساختمان غشاهای بیولوژیکی شرکت می کنند. مادهٔ ذخیره ای جهت تاُمین انرژی می باشند. بهترین حلال برای ویتامین های محلول در چربی هستند. اسیدهای چرب ضروری بدن را تأمین می کنند. در پدیدهٔ شناسایی سلول نقش مهمی دارند. به دلیل نیمه هادی بودن وسیله مناسبی برای حفظ موجودات خونگرم که در قطبین زندگی می کنند به شمار می آیند و در بیوسنتز ترکیبات شبه هورمون به خصوص پروستاگلندین ها شرکت می کنند.
تقسیم بندیلیپیدها را از دیدگاه های مختلفی تقسیم بندی می کنند:
ساده و مرکب (صابونی نشدنی و صابونی شدنی):
بر اساس بود ونبود اسید چرب در ساختمان چربی ها آن ها را به دو دستهٔ لیپیدهای مرکب compound وساده simple تقسیم می کنند. وجود اسید چرب در ساختمان لیپیدهای مرکب امکان تهیهٔ صابون از این ترکیبات را می دهد. از این رو به چربی های صابونی شدنی saponifiable lipids معروف شده اند عدم وجود اسید چرب در ساختمان لیپیدهای ساده این ترکیبات را صابونی نشدنی non-saponifiable می کند.
لیپیدهای مرکب خود به گروه های مختلف تقسیم می شوند. در اسیل گلیسرول هاو فسفوگلیسریدها الکل مشترک گلیسرول است که با اسیدهای چرب تولید استرمی کنند. در اسفنگولیپیدها الکل آمین داری که به الکل اسفنگوزینی معروف اند با اسید چرب استر می شوند و بالاخره موم ها استراسیدهای چرب با الکل های بزرگ مولکول می باشند.
چربی های ساده نیز به گروه های مختلف تقسیم می شوند که مهم ترین آن ها ترپن هااستروئیدها و پروستاگلندین ها هستند.
جدول زیر خلاصه طبقه بندی چربی ها را نشان می دهد:
لیپیدهای مرکب۱-اسیل گلیسرول ها ---->استر اسیدهای چرب با گلیسرول
۲-فسفوگلیسریدها---->استر اسیدهای چرب با گلیسرول ۳-فسفات
۳-اسفنگولیپیدها ---->استراسیدهای چرب با الکل های آمین دار
۴-موم ها ---->استر اسیدهای چرب با الکل های چرب منوهیدروکسیلیک بزرگ مولکول و یا با استرول ها
لیپیدهای ساده۱-ترپن ها---->پلی مرهای خطی یا حلقوی ایزوپرن
۲-استروئیدها---->مشتق از کلسترول) مثل هورمون های جنسی(۳-پروستاگلندین ها---->دراثر حلقوی شدن آراشیدونیک اسید بوجود می آیند
۴-پیگمان ها
۵-ویتامین های محلول در چربی
گلیسرولالکل سه عاملی است که به هر نسبتی در آب حل می شود ولی در اتانول و سایر حلال های آلی بسیار کم محلول است. مایعی است شیرین؛ شفاف؛ بدون رنگ و بو؛ در حضور مواد آب گیر مانندHSO4K و در مجاورت حرارت؛ آب از دست داده به آلدئید دود کننده با بوی بد که مخاط را به شدت آزار می دهد تبدیل می شود. بوجود آمدن آکرولئین با این مشخصات راهی برای تشخیص گلیسرول است.
اسیدهای چرب Fatty acidsفرمول کلی اسیدهای چرب به صورت RCOOH است و فرمول عمومی آن ها را با بنیان های سیر شده می توان به صورت CH3(CH2)n_COOH نوشت که در آن n از دو تا چهل تفییر می کند و در بیش تر موارد زوج است. شاید فراوانی اسیدهای چرب زوج کربن در طبیعت یکی به دلیل آسانی سنتز آن ها و دیگری به علت سنتز ان ها از ترکیبات دو کربنه باشد.
متجاوز از صد نوع اسید چرب از آبکافت (هیرولیز) لیپیدهای مختلف به دست آمده است که عموماً در داشتن یک عامل کربوکسیل انتهایی و یک زنجیرهٔ طویل هیدروکربنی مشترک هستند. گاهی انشعابات جانبی در زنجیرهٔ هیدروکربنی دیده می شود لیکن اکثراً به صورت خطی و بدون انشعاب می باشند. برخی اسیدهای چرب به صورت حلقوی نیز دیده می شوند. لیکن چون در ساختمان چربی ها شرکت نمی کنند از این رو به چربی های غیرطبیعی معروفند. مثل اسید شولموگریک که غیر اشباع بوده و از ۱۸ اتم کربن ساخته شده است و یا پروستاگلندین ها که از حلقوی شدن آراشیدونیک اسید تولید می شوند.
فهرست:
تعریف
اهمیت ونقش بیولوژیک
پروستانوئیدها
الکل ها
گلیکولیپیدها
لیپیدها و طبقه بندی آنها
چربی ها و روغن ها
پیوند استری
اسیدهای چرب
گلیسرول
تری گلیسیرید
اسیدهای چرب غیراشباع
اسدهای چرب اشباع
نامگذاری اسیدهای چرب
اسیدهای چرب امگا
واکس ها
لیپیدهای کمپلکس
فسفولیپیدها
لستین
اسفنگولیپیدها
کلسترول
و...

لیپیدها (به انگلیسی: lipids) ردهای از ترکیبات آلی دارای هیدروکربن هستند که از مواد بنیادین برای ساختار و کارکرد یاختههای زنده بشمار میآیند. لیپیدها ترکیبات آلی نا متجانسی (هتروژنی) هستند که معمولاً در آب نامحلول ولی عمدتاً در حلالهای غیرقطبی محلول میباشند و به کمک حلالهای آلی میتوان آنها را از بافت&z ...
لیپید
چربی
کلسترول
اسید چرب
سهشنبه 14 دی 1395 ساعت 20:59